marți, 1 noiembrie 2011

Recensamant in Serbia : cel putin 7 % s-au declarat etnici romani !

 Cel puţin şapte la sută din cei  circa şapte milioane şi jumătate de sârbi, câţi au fost număraţi la recensământul care tocmai s-a încheiat in Serbia ,s-au declarat etnici români, iar preşedintele Traian Băsescu vrea garanţii din partea Belgradului că aceştia vor avea de acum încolo acces la şcoli în limba română.
  Aceasta cifra , in calcule simple, inseamna ca cel putin 550.000 de cetateni ai statului sarb , in ciuda deznationalizarilor si presiunilor, se declara etnici romani.
   Cifra reala ar putea fi mai mare, daca Serbia ar putea scapa de dependenta energetica si de presiunile politice ale Federatiei Ruse .
  Ori tocmai vizita presedintelui Basescu in Serbia doreste sa puna bazele acestui demers .
  In principiu ,este in interesul ambelor parti ca proiecte comune in domeniul energetic sa scoata Serbia de pe orbita ruseasca .
  In schimbul ajutorului primit , presedintele Tadici va trebui sa asigure romanilor invatamant si biserici in limba romana tuturor celor care s-au declarat etnici romani la acest recensamant .

 ***amintim ca dintre cei 7,5 milioane de cetateni recenzati ai Serbiei , peste 2 milioane traiesc in Voivodina, iar restul de 5,5 milioane traiesc in Serbia propriu zisa, ceea ce inseamna ca excluzand din calcul  pe romanii recenzati in Voivodina (circa 40.000)  , in Serbia exista oficial peste 10% romani declarati .

Un comentariu:

Costel Galateanu spunea...

Excelenta stire!Am preluat-o si eu.Acum poate vor prinde mai mult curaj astfel incat la urmatorul recensamant sa declare fara frica cati sunt cu adevarat!
Asta inseamna constiinta de neam!