marți, 1 noiembrie 2011

Margina : Din tara romaneasca in pasalac ortodox sarbesc


Serbia dupa 1878

Provincia autonoma Margina din 1565-1833
cu roz teritoriu acordat Serbiei dupa razb. de independenta 1878
   Daca pana acum cineva mai avea dubii in referire la un faptul  istoric, dur dar adevarat , prin care  teritoriul Tarii Romanesti  din sudul Dunarii a devenit stat sarbesc, acum avem o evidenta clara in trecutul istoric al neamului nostru . Cucerirea Vidinului de catre turci in 1393 lasa tara romaneasca a Valahiei fara controlul acestei cetati, transformata in pasalac cu conducere otomana, iar restul teritoriului ramane controlat de Mircea cel Batran .
   Astfel  in 1397 nepotul sau pe nume Ioan se gasea , conform documentelor epocii , pe coasta Dalmatiei in Ragusa. Ocupatia definitiva de catre turci nemultumeste pe romanii timoceni , care se vedeau defavorizati fata de fratii lor din nordul Dunarii, care aveau domnitorul lor .
 O rascoala in 1565 face ca turcii sa le recunoasca autonomia teritoriala in cadrul imperiului turc, fapt ce va dainui pana in 1833. Capitala acestei regiuni este fixata la Negotin .
  Este de remarcat ca din anul 1565, asistam practic la impartirea administrativa a Valahiei in doua unitati administrative : una la nordul Dunarii ca stat vasal turcilor si alta unitate autonoma inclusa in administratia turceasca.
  Pe toata aceasta perioada intre nordul si sudul Dunarii diferentele erau minore intrucat functionau scoli si biserici ortodoxe romanesti iar schimburile culturale si comerciale functionau , ba mai mult nu exista o granita aparata cu armata sau graniceri in actualul sens al cuvantului, ci doar Dunarea functiona( la nivel de recunoastere a turcilor) ca granita naturala intre cele doua formatiuni politice romanesti desprinse din acelasi stat medieval romanesc dupa interventia turcilor.
   Anul 1817 aduce in cadrul imperiului otoman o serie de revolte prin care sarbii si-au reclamat un stat , care a functionat de facto nerecunoscut oficial si  imediat de turci , dar care in 1833 anexeaza nordul provinciei Margina , iar restul , adica Nis va ramane sub ocupatia turcilor pana in 1878, cand in urma tratatului de pace si obtinerea independentei statului roman , romanii din zona Vidinului care au aflat primii de castigarea razboiului de catre rusi si romani au cerut si ei independenta de turci, fapt de care Serbia aliata cu Rusia a profitat si ca urmare a anexat patea de sud a Marginei cu Localitatea Nis. 
  Astfel decurgand lucrurile putem spune ca statul Serbiei  a devenit independent datorita optiunii romanilor ocupati de ei decat prin luptele  directe cu turcii .
  Din 1833 pana in 1878 provincia romaneasca a Marginei 'CARE NU A FOST NICIODATA SARBEASCA" devine stat sarbesc in doar 45 de ani .
   Este clar ca nici in 1833 nici in 1878 serbii nu constituiau majoritatea populatiei in stat , dar inchiderea bisericilor romanesti, a scolilor si slavizarea numelor de familie si de botez prin intermediul bisericii sarbe au contribuit la un genocid si deznationalizari in masa asupra romanilor ! O pratica pe care sarbii cred ca o pot contiuna si astazi !

Niciun comentariu: