sâmbătă, 5 februarie 2011

Clujul Medieval .

actuala stema a Clujului
Judeţul Cluj este un vechi ţinut voievodal, care abunda in memorii ale istoriei medievale romanesti.

Perioada Basarabilor :
La 1370, este amintit aici « Ladislaus woywoda Olacorum », adica Ladislau voievodul Valahilor !
Se intampla asta dupa 1330 , adica dupa lupta de la Posada ,ceea ce arata ca dorinta de marire, extindere si control a Ungariei lui Robert D'Anjou , peste Transilvania,  nu a avut loc si se explica de ce Mircea cel Batran s-a casatorit ulterior cu o ardeleanca, pe nume Mara, cunoscuta ca o mare latifundiara a vremii.
      Numele Clujului sub forma lui românească - Clus, Castrus Clus, Clusium- se întâlneşte în documente începând din sec XII.
În timpul Reformei, « umaniştii » au văzut în acest nume, urmele lui « Claudium » roman. De aici a derivat forma lui pedantă « Claudiopolis » , nume de oras bizantin si ortodox pe care saşii au tradus-o prin « Klausenburg ».

Perioada Asanestilor :
Primul castelan al Clujului, cunoscut documentar, este Toma, pomenit într-un testament din 1173. La 1183, aflăm cu acelaşi titlu pe un anume Gallus.                   

La 1267 Clujul împreună cu ţinutul său este dăruit episcopului Transilvaniei, adica abia la 7 ani dupa caderea dinastiei Asanestior de la 1261.

Schisma Romei de Constantinopol la 1054 :
În împrejurimile Clujului, înflorea pe atunci o abaţie benedictină, fundată către anii 1061-1063 şi înzestrată abia la 1296 de regele Andrei II cu 40 de sate. Amintirea ei e perpetuată de numele Mânăşturului – aşezare curat românească în acele locuri. Observam ca regele Andrei si-a permis acest gest doar dupa 1290 , cand Marele Herzeg al Ardealului , domn al Fagarasului si Amlasului pe nume Radu Negru , a decis sa-si extinda domeniul si sa coboare in sudul muntilor si al Dunarii, in Herzegovina si Dalmatia, fiind pomenit si recunoscut de romano-istrieni, ca domnitor al lor in anul 1328.

Perioada Ungariei cu populatie majoritar romaneasca :
În Cluj s-a născut la 23 februarie 1440 un fiu al românului Ioan Corvin - Matei – care avea să devină cel mai mare rege pe care l-a avut Ungaria. Matei a copilarit, initial,  in Transilvania condusa de Vlad Dracul ( fiul sau, Vlad Tepes, nascut si el tot in Ardeal,  la Sighisoara ) si apoi la  Castelului Corvinilor , posesiune ce cuprindea zona Banatului pana la raul Mures in nord si pana in vest la Dunare.
    Matei Corvin reuseste sa-si anexeze Transilvania la posesiunile familiei lui , doar dupa arestarea lui Vlad Tepes. La acea vreme , sasii si secuii erau legati prin hrisov de Vlad Tepes si aveau obligatia sa participe alaturi de romanii ardeleni la oastea Tarii Romanesti . Astfel,  Matei isi  permite sa-si mareasca efectivul militar si sa porneasca catre vest la cuceriri teritoriale pana in Boemia si in sud-vest pana pe Dalmatia, la Ragusa ,  incluzand si zona Valahiei Negre din Bosnia-Herzegovina.

Alianta Valaho-moldoveana isi stabileste aici vasalitatea Transilvaniei :
Prin ţinutul Clujului au trecut în fruntea oştilor la anul 1556 Pătraşcu cel Bun, domnul Ţării Româneşti şi Alexandru Lăpuşneanu, domnul Moldovei. Intrând în Cluj ei au pus în scaunul Ardealului pe nefericita « crăiasă » Isabella, văduva voievodului Ioan Zapolya. Acest episod istoric, cu totul inedit,  indica faptul ca o perioada de timp Valahia, Moldova si Ardealul au functionat intr-o unitate politica de aliante si vasalitate , cu mai bine de 40 de ani inaintea unitatii politico-administrative realizate de Mihai Viteazul.

Reucerirea Transilvaniei dupa Unirea Principatelor din 1600 :
 La 5 februarie 1601, nobilii unguri au ars de viu la Cluj pe Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul , venit aici ca sol al voievodului său, după lupta de la Mirislău, la George Basta.



Niciun comentariu: