luni, 3 ianuarie 2011

Ioan ASAN fondatorul Valahiei Negre din Sirmium ?

Ioan Asan II in anul 1230-32 la Ragusa si in 1233 la Sirmium
   O noua descoperire de date si fapte din perioada dinastiei Asanestilor vine sa ne completeze imaginea si statul teritorial al Balcanilor in aceasta perioada.
   Dupa cum stim Ioan Asan s-a intors in tzara (adica in cezariat la Tarnovo)si  l-a inlaturat pe Borila . Cunoastem ca Ioan ASAN a fost, in timpul domniei lui Borila, in Moldova, denumirea pe care el a avut-o a fost de despot (nreaco)al Moldovei, titlu pe care si l-a pastrat.
    Ceea ce documentele si hartile istorice propuse pana acum nu arata este ca intre anii 1230 si 1232 Asan se afla la Ragusa si  un an mai tarziu,  in 1233 la Sirmium, Belgrad, Severin si in fine la Vidin !!!
   Aceasta noua descoperire pune in ordine campania lui Ioan ASAN din acel timp, explica de ce s-a casatorit cu Ana de Sirmium si de ce a facut din aceasta casatorie o alianta cu maghiarii. Era vorba despre controlul teritoriului de la Dunare la Marea Adriatica !!
    O alta consecinta a campaniei lui Ioan a fost aceea ca Ragusa s-a restructurat ca administratie, s-a deschis in sudul ei ,ceea ce noi azi numim, vechea administratie romaneasca a Muntenegrului dar si a ceea ce istoric denumim Valahia Neagra de Bosnia si Sirmium .
    In timpul lui Constantin ASAN (1257-1277), mai precis in 1272,  Ragusa se declara republica .
    Sfarsitul ultimului rege dinastic , adica Ioan  Asan III  (1279-1280),  practic,  lasa loc Basarabilor dar si  lui Radu Negru de Fagaras dupa 1290  sa-si instaureze administratia pe partea Sirmium si Bosnia in timpul lui Thocomerius (considerat stapan de la Mures la Severin) si a lui Basarab I, care dupa cum stim si-a instalat  initial capitala  la Vicina (azi Isaccea), ceea ce in final  a permis lui Radu Negru sa treaca din nordul Dunarii inspre Vidin si de acolo in Bosnia-Herzegovina, fiind ulterior pomenit in anul 1329 ca domnitor de catre romanii istrieni.

Niciun comentariu: