luni, 3 ianuarie 2011

Transnistria o "republica" in interiorul cazarmei rusesti.

Rusul IGOR SMIRNOV
Am avut ocazia sa cunosc la Vicenza in Italia , chiar langa sediul legal a organizatiei noastre ceea ce se numeste Cazarma Ederle, unde isi desfasoara activitatea armata americana. Si pentru ca am fost la Chisinau
am facut paralela cu ceea ce este armata rusa in Transnistria.
Diferenta intre statul american si cel rus este mare, in sensul ca SUA a luat in concesie teritoriul de la statul italian pe o perioada determinata de timp pe cand armata rusa are expirat termenul de sedere.
Similitudinile intre cele doua armate consta in faptul ca atat in cazarma Ederle cat si in tot teritoriul Transnistriei functioneaza o alta lege  decat cea a statului de origine (respectiv american si rus) dar regulamentele sunt cele militare si legi speciale pentru organizarea interna ce se respecta de militari si de civili!
Si eu am lucrat in interiorul Cazarmei Ederle, unde atat pentru intrare-iesire si activitatea interna  aveam nevoie de pass-"pasaport" emis de conducerea cazarmii sector civil , asa cum este azi in Transnistria !!!
Diferentele intre americani si rusi este evident : daca armata americana are un teritoriu bine definit ,de comun acord intre cele doua state, armata rusa a ocupat fara acordul statului moldovean un teritoriu mult mai mare pentru necesarul unei simple cazarmi, impunand legea militara si legi administrative  in regim de cazarma pentru populatia civila care se afla astfel in regim de ocupatie a unei armate instituite pe teritoriul ce le apartine de drept. Si sa nu facem confuzie : legea unei cazarmi nu poate deveni niciodata stat, ci o simpla lege de administrare interna, nimic mai mult ! Ceea ce rusii incearca demult , nu este altceva decat inocularea ideii ca acolo se afla o adevarata republica si chiar te obliga a te comporta sub presiunea armelor lor ca intr-un veritabil stat . Si aici sa ne intelegem bine : si in cazarma Ederle sunt legi militare si civile ce se respecta dar niciodata acel petic de teritoriu italian nu este considerat de SUA ca fiind o noua republica americana ! Acesta este doar filmul Moscovei ce ruleaza la Tiraspol !
  Mai mult , Smirnov , cel ce se erijeaza in seful administratiei civile interne al cazarmei armatei ruse este constient ca doar armata poate mentine aceste legi interne de ocupatie si ultimile declaratii impotriva "europenizarii" tinerilor spune totul despre vulnerabilitati si ale  imposibilitatii opririi libertatii la portile cazarmei institutionalizate ilegal, din moment ce acolo exista o populatie care circula in restul republicii , la munca in occident si care nu mai este oprimata in acelasi fel cu cei care nu au cunoscut libertatea. Si datele arata ca peste 78% din aceasta populatie a fost in afara cazarmii si au contact cu  lumea reala , acea lume ce nu recunoaste legile cazarmii constituita ilegal pe teritoriul statului si care functioneaza asa de mai bine de 11 ani !!
   Somatia de parasire al teritoriului poate veni din propunerea facuta de noi ,de un acord intre Romania si Moldova prin care prima sa cumpere de la a doua acest teritoriu si astfel cu acte legale in mana sa se desfiinteze aceasta cazarma rusa ce functioneaza ilegal de 11 ani !

Niciun comentariu: