joi, 22 martie 2012

Spunem „DA” regiunii transnistrene şi „NU” pentru Transnistria



publicat de Daniela Dermengi la 21 Martie 2012 •

0 Atât de mult se vorbeşte şi se scrie despre teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului, se încearcă prin tot felul de metode (oficiale și neoficiale) calmarea spiritelor de pe ambele maluri ale râului, s-a decis chiar crearea unei comisii parlamentare pentru soluționarea problemelor din această zonă a țării noastre, autoproclamată și nerecunoscută ca stat independent. Și totuși, având în vedere termenii în care abordăm subiectul, ajungem să tratăm această regiune ca pe o țară separată.

Teritoriul Republicii Moldova din strânga Nistrului apare în presă, dar și în diferite acte oficiale cu denumirea de „Transnistria”, când de fapt este vorba despre „regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. Instituțiile publice transnistrene le numim adeseori „autorități”, pe când ele nu reprezintă decât o administrație locală. Vorbim despre „rubla transnistreană” și „Banca Națională a Transnistriei”, fără a face remarca „așa zisa” sau „așa numita”.

Există diverse dificultăți legate de regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv referitoare la posibilitatea efectuării de transferuri bancare, la colaborarea între agenții economici ce își desfășoară activitatea pe ambele maluri ale râului Nistru, precum și referitoare la beneficierea de ajutoare sociale de către cetățenii Republicii Moldova ce locuiesc în stânga Nistrului.

Este necesar de soluționat, în mod prioritar, problemele de rând ce afectează direct concetățenii noștri din această regiune, apoi de mizat pe marea politică – părerea mea.

sursa VOX REPORT

Un comentariu:

George Zaharia spunea...

De ce nu Tighina la RM si regiunea din stanga Nistrului independenta cu recunoasterea grafiei latine a romanofililor si toate drepturile conform UE. Stanga Nistrului are aprox 3500 km2 ,nu e normal ca 3,5 Mil de romani moldoveni sa fie captivi rusilor pt o minoritate romaneasca in Stanga Nistrului.Conform statisticii moldovenii par majoritari in regiune dar rusii si ucrainenii de fapt sunt majoritari.