joi, 20 octombrie 2011

Moldova de peste Nistru in perioada medievala



Judetele Moldovei Nistru-Bug 1942
  La începutul Evului Mediu, slavii de răsărit îi numeau pe români (inclusiv moldoveni) „volohi”.
In jurul lui 1150 este atestat, în analele rusești , orașul Bolohov. In istoria imperiului rus, istoricul rus N.P. Karamzin scria în 1892 , că orașul Bolohov se află în guvernământul Podoliei, pe drumul de la Kiev la Halici.


În secolul al XVIII-lea (1681-1683), Transnistria s-a aflat sub jurisdicția administrativă a domnului Moldovei, Gheorghe Duca. Târgurile de aici erau organizate ca și orașele moldovenești, fiind conduse de șoltuzi și pârgari. Stăpânirea domnilor Moldovei era vizibila si dovedită  de condicile de socoteli și biruri ale acestora.

Centrele mai importante erau:
- Movilăul - ridicat de voievodul româno-moldovean Ieremia Movilă pe moșia Cantacuzineștilor -,
-Dubăsari - ridicat în apropierea podului de dubase (luntre) construit de moldoveni - ,
-Silimbria, Iampol, Jaruga, Rașcov, Vasilcău.
Trebuie de asemenea menționat Oceacovul, situat la extremitatea nordică a estuarului Niprului (în a cărui bifurcație se varsă Bugul), cetate pentru construirea căreia Petru Șchiopul a trimis în 1587 15.000 de salahori și 3.000 de care.
   Mihai Viteazul,  cerea în tratativele purtate cu regele Sigismund al III-lea al Poloniei, în martie 1600 la Brașov, să i se recunoască stăpânirea Oceacovului de peste Nistru (sursa:Istoria Românilor din Transnistria, Ioan Silviu Nistor) ceea ce ne arata ca si in acea perioada cat si mai tarziu Moldova medievala avea in componenta sa teritoriul de peste Nistru . Probabil ca in acea perioada Oceacovul  fusese preluat de polonezi , ca urmare a detronarii lui Movila aliatul  polonezilor , ori era normal ca Mihai Viteazul sa pretinda  si Oceacovul din moment ce detinea celelalte teritorii de peste Nistru .


2 comentarii:

George Zaharia spunea...

Domnule Bagiu , in istorie multe lucruri se schimba. De-a lungul istoriei au existat teritorii care au apartinut unui popor dar in timp acele locuri au fost populate de alte popoare.Duca Voda a devenit hatman al Ucrainei nu pt ca acel tertoriu era locuit majoritar de moldoveni ,ci pt ca a fost un vid de putere. Nu putem avea pretentii teritoriale ca un domnitor moldovean a trimis n salahori si n care. Pai asta ar insemna ca Germania sa revendice zona Sibiului ca sigur a trimis mai multe care si salahori. Ungaria ar putea cere Ardealul pe baza careleor si a salahorilor la cate au construit acolo. Cetati,castele etc. Romania Mare ar trebui sa fie doar unde sunt romanii majoritari. RO,RM,raioanele Reni,Adancata,Noua Sulita,Herta si jumatatea de sud a raionului Storojinet. Transnistria ar trebui sa fie regiune autonoma fie in Ucraina fie in Rusia cu recunoasterea moldovenilor ca romani,grafie latina etc. Si Timocul provincie auronoma in cadrul statului sarb cu recunoasterea vlahilor ca romani si accesul la invatamant in romana si creearea unui partid(uniune)unic al romanilor din Voivodina si Timoc.

George Zaharia spunea...

Un proiect bun ar fi deschiderea unui canal TV pan-romanesc,gen Duna tv sau TV 5 . Acest canal TV sa preia jurnalele si emisiunile in lb romana de la toate statiile tv din zonele locuite de romani. Si aici ma refer la Bukovina TV,Tisa 1,Odesa tv din Ucraina,Pervii Kanal din Tiraspol si Bender tv din Tighina, Vojvodina 2 din Novi Sad,Folk-Disk TV din Zaicear cu o muzica populara superba intrun grai oltenesco-banatean sau mai bine zis mehedintean, emisiuni in graiul armanesc de la Makedonia TV2 etc. Consider ca ar fi un proiect bun ,daca faci un sondaj de opinie pe strada multi romani nu stiu ca suntem inconjurati de o mare de romani.Un asemenea canal Tv ar trezi constiinta nationala in primul rand al romanilor care traiesc in frontierele actuale ale Romaniei.