joi, 4 august 2011

Jurnalistul Petru Bogatu: paralelismul intre Belgia si Republica Moldova

Jurnalistul de renume , domnul Petru Bogatu din Chisinau,  are versiunea sa despre paralelismul dintre dizolvarea Belgiei si a republicii Moldova in acelasi sens etnic se intelege.

Doar ca Belgia este un stat bine incadrat de Franta si Olanda , iar RM nu este la fel de bine incadrata intre Rusia si Romania .

Oferta nasterii unei RMN condusa de rusi , nu aduce ceva bun Ucrainei , pentru ca ar aduce-o in situatia grea cu Rusia ar controla pe doua granite separate Ucraina si mai mult ar pune-o in situatia epocii sovietice , cand Crimeea nu partinea acesteia !Se deschid scenarii total defavorabile Ucrainei in raport cu vecinul de la rasarit !

Al doilea motiv pentru care Ucraina nu doreste RMN este faptul ca ar avea un precedent cu Rusia si asta ar face-o vulnerabila si in fata Romaniei , pentru ca acordul de fontiera cu Romania este unul care se reinnoieste tacit la fiecare 5 ani (daca nu ma insel )!Si daca dupa primul precedent se intampla al doi-lea cu Romania sa fim siguri ca si Polonia nu va sta deoparte in aceasta afacere.

Asadar, saltul geopolitic este favoraibl Chisinaului pentru a constitui cu Romania un nou stat etnic cu granitele asa cum sunt ale celor doua republici . Si sa judecam rational ! Pe rusii din Tiraspol ii poti lua si cu siguranta incap intr-un cartier al Brasovului ! Noua dimensiune statala Romania+Moldova schimba raporturile etnice in cele doua actuale spatii romanesti , iar din contopirea lor  rusii nu vor rezulta a fi mai mult de 2%din populatie  iar maghiarii vor fi maxim 4% ! 
Cncluzie : marii rivali si pretendenti la teritoriul romanesc. adica Rusia si Ungaria isi vor vedea picioarele taiate in interiorul noului stat national romanesc !

Cred ca acum cu totii intelegem de ce rusii si ungurii au tras tare in ultimii 20 de ani , pentru a impiedica unirea RO-RM ,pentru ca unirea odata infaptuita  le-ar anula orice fel de pretentii teritoriale !Bagiu

Niciun comentariu: