miercuri, 6 aprilie 2011

Matei CORVIN : intre mandrie si onoare .

Matei Corvin se pare ca si-a gasit definitiv loc in istorie !


Daca pentru maghiari , acesta reprezinta un rege important , pentru romani el reprezinta simbolul dominatiei romanesti asupra Budapestei pentru mai bine de jumatate de secol !
Si noi romanii suntem fericiti ca, ei , maghiarii il slavesc atat de mult,  pentru ca aceasta este o proba de recunoastere si recunostiinta fata de un personaj atat de important pentru romani dar si pentru restul lumii in care a trait !

Dar ce a facut Matei Corvin ? In primul rand a unit romanii din Maramures cu cei din Ardeal din Crisana, din Banat, din Balaton , din Sirmium, din Timoc ,din Valahia Neagra a Bosniei si Dalmatiei . Dar ceea ce a facut din punct de vedere administrativ a fost readucerea (UNGARIEI) Alfold-ului si Ring-ului sub stapanire romana , asa cum a fost dinainte de invazia migratorilor maghiari !

A fost omul ce a fost respectat de turci, iar din punct de vedere politic a fost continuatorul politicii lui RADU NEGRU de Fagaras, (1290) cel care a fost atestat  la Campulung in 1300, mai apoi la Oradea in 1326 si in final In Istria Dalmatiei in 1328 !! Se pare ca insasi razboiul pornit de Robert D'Anjou in 1330 ar fi avut tocmai ca obiectiv subminarea puterii lui Radu Negru , dar lupta a hotarat ca Matei Basarab (ce domina pana atunci Podolia, Bugeacul , Dobrogea si partile Bulgariei) si familia sa , sa se intareasca in Muntenia si sa controleze Ardealul , pana atunci sub dominatia lui Radu Negru, si sa vasalizeze Ungaria ! Intr-adevar o lovitura de maestru militar, la care putini se asteptau !

Familia lui Radu Negru a continuat administratia dinastica a sa la Vidin , iar Sratimir NEGRU (Cran) si IOAN NEGRU (Crnojevici) din Muntenegru sunt continuatorii lui in administrarea teritoriala a VALAHIEI NEGRE !

Cunoastem ca, mai tarziu, adica in 1369 , Valdislav (Vlaicu Voda ) anexeaza Vidinul cu Timocul, iar anul urmator in  1370 , acesta este consemnat de cronici la Cluj ! Se vede de aici ca victoria asupra Ungariei i-a adus lui Vladislav avantaje ce vor fi exploatate mai departe de toti Basarabii pana la Vlad Tepes, predecesor si contemporan lui Matei Corvin ! Iata cum roata  istoriei se roteste in jurul conducatorilor romani , vand nevrand trebuie sa faci fata istoriei noastre , indiferent de etnia din care azi faci parte  in lumea noastra Balcanica !

Bagiu Ovidiu Ilie -presedinte Scoala Romano-bizantina ortodoxa

Niciun comentariu: