marți, 8 februarie 2011

1330 Posada ; modificari administrativ-teritoriale

Epopeea Basarabilor.
      Lupta de la Posada, intre regele Ungariei si Basarab I , va avea meritul sa schimbe aspectul administrativ teritorial al feudelor romanesti. Astfel , victoria lui Basarab I nu numai ca anuleaza planurile Ungariei de incercuire al statului valah centrat in jurul lui Radu Negru, dar Basarab I reuseste acel cap de pod in Transilvania care asigura de acum inainte tuturor urmasilor lui Basarab control militar si administrativ asupra  Adealului.
    Probabil  ca,  normal ar fi fost ca Radu Negru sa combata impotriva Basarabilor,dar nu a facut asta, pentru ca, la urma urmei , acestia l-au scapat de un dusman  traditional , adica familia lui Robert D'Anjou si Ungaria, motiv pentru care este foarte posibil , in schimbul linistii unei aliante favorabile sa fi acceptat ca familia Basarabilor  sa preia controlul Vidinului si al Ardealului.
  Acest lucru nu a multumit , in mod evident, coroana Ungariei, care in anul 1369 porneste o alta lupta pentru aducerea Vidinului sub controlul sau . Dar lupta dintre Ludovic al Ungariei si Vladislav al Valahiei da castig de cauza romanilor si nu numai ca Vidinul ramane vasal si reanexat Valahiei , dar in anul urmator Vladislav este pomenit de cronici in inima Ardealului la Cluj .
     Asadar, controlul deplin al Basarabilor asupra Transilvaniei, dupa o perioada de 40 de ani de vasalitate , este inaugurat de Vladislav si va ramane astfel in favoarea Basarabilor,  mai bine de o suta de ani,  pana la evenimentul arestarii lui Vlad Tepes de catre Matei Corvin , act prin care Ardealul trece in posesiunea Corvinilor si incepe ultima mare epopee de extindere teritoriala in Balcani de vest .
 Mentionam si anii 1377-1381 , perioada domniei lui Radu I,  cel care a ajuns la Venetia si a comandat faimoasele 10.000 de armuri de cai , pomenit de Venetieni ca principe al Bulgariei (nume extins al teritoriilor din nord si sud de Dunare) este si perioada ce abunda de lideri locali romani atat in Istria, in Bosnia cat si in Muntenegru.
   Anul 1394 aduce pierderea  Valahiei Macedonene , condusa de Alexie Anghel ,vasalul Basarabilor , aceasta regiune  fiind incorporata  in imperiul turcilor .
    In 1397, avem  un alt an  important,  intrucat  nepotul lui Mircea cel Batran , pe nume Ioan , este pomenit de cronici ca oaspete in Ragusa, ceea ce arata vecinatatea Valahiei cu Ragusa .

Niciun comentariu: