joi, 20 mai 2010

Sarbatoarea cruciala a Sf. Romania de Constantinpol

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena


           În fiecare an, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Viitorul împărat Constantin cel Mare s-a născut în oraşul Naissus, astăzi Niş, în actuala Serbie. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxenţiu şi a lui Liciniu.
          Potrivit unor autori antici, în ajunul luptei cu Maxenţiu, Constantin ar fi văzut pe cer, la amiază, o cruce luminoasă deasupra Soarelui, cu in­scrip­ţia „In hoc signo vinces", adică „Prin acest semn vei învinge". Noaptea, în somn, i s-ar fi descoperit Hristos, cerându-i să pună semnul Crucii pe steagurile soldaţilor. Ascultând porunca, a ieşit birui­tor în luptă. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, păstrat la Roma, se află inscripţia „Instinctu Divinitas", adică „Prin Inspi­raţie Divină". Misterioasă rămâne şi prezenţa a opt statui de nobili daci pe acest Arc de Triumf. E posibil ca superbele statui să sugereze originea geto-dacică a lui Constantin, născut într-un oraş al geţilor din Moesia de atunci, Naissus.
           În Sinaxarul de 21 Mai scrie: „Deci, îndrăznind în chipul Sfintei Cruci şi făcând cu aur semnul Crucii pe arme, a mers la Roma, şi pe însuşi pierzătorul Maxenţiu l-a aruncat în râul Tibon, înecându-l lângă podul Milva, şi aşa a izbăvit pe cetă­ţenii Romei de tirania acestuia".
          Cinstea pe care i-o acordă Biserica lui Constantin i se datorează Edictului de la Milano, impus de acesta în anul 313, prin care creştinismul era recunoscut de stat. Împăratul Constantin a convocat şi condus primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325. El însă a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu din Cezareea, murind în scurtă vreme, în anul 337, în Nicomidia. Este ctitorul măreţei capitale a Bizanţului, Constantinopole.
           Despre Flavia Iulia Helena, mama lui Constantin, se spune că a reuşit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. Ea a ctitorit mai multe lăcaşuri sfinte, în locurile sacre, pomenite în Noul Testament.

Niciun comentariu: