miercuri, 14 martie 2012

Sustinerea noastra UMF Tg. Mures. Proiect de expansiune europeana !

Catre,


Universitatea de Medicina si Farmacie Tg. Mures


Stimati colegi ,

Am observat si eu toata aventura politica cu infiintarea facultatii de medicina in limba maghiara in Tg. Mures.
Consider ca UMF Tg. Mures este un drept castigat de romani si ca atare el trebuie sa ramana asa .
Dar observand si interesul presedintelui Ungariei si al statului ungar pentru facultate de medicina (ceea ce este indirect o recunoastere a scolii romanesti de medicina ) cred ca este cazul sa va propun ca UMF Tg. Mures sa tinteasca la deschiderea de filiale in Ungaria , mai precis filiala la Gyula , cu sectii subsidiare la Debretin si Szeghed .
Bineinteles ca sectiile din Ungaria vor avea profil de limba romana si limba maghiara , si asta pentru ca exista etnici romani in zona dar si vorbitori de maghiara care provin din etnici romani (se pot vedea mumele lor din arhive ) din prima sau a doua generatie. Chiar vom da burse acestora prin minister pentru an pregatitor in limba romana .

Astfel facand satisfacem interesul Ungariei de a avea scoala romaneasca de calitate in limba maghiara dar satisfacem interesul nostru national de a avea si predare in limba romana.
Las la latitudinea Dvs. sa va faceti socoteli interne pentru numarul de studenti pe care o sa ii aveti in primul an de incepere a activitatii in Ungaria .

Cu aceata initiativa prim care va sustin,  sper ca reusim din plin sa satisfacem necesitatile de moment in privinta scolarizarii, iar o alta facultate in limba maghiara doar in Tg. Mures nu-si mai gaseste rostul .
 
proponent ,
Bagiu Ovidiu Ilie

Un comentariu:

Unknown spunea...

Va multumim pentru sprijin. UMF din TgMures impreuna cu Academia de Advocacy organizeaza audiere publica pentru Hotarea de Guvern care separa etnic invatamantul medical la TgMures. Date despre aceasta activitate de audiere publica vor fi disponibile pe: http://www.umftgm.ro/prezentare-umf/media/consultare-publica.html, unde va exista posibilitatea de inscriere si sustinere a unor depozitii, care pot fi transmise pe mail. De asemenea, propuneri privind hotarea de guvern pot fi transmise pe adresa de mail: cabinet@min.edu.ro