miercuri, 7 decembrie 2011

Sase solutii romanesti pentru rezolvarea problemei Transnistriei !

Astazi , va prezint pozitia Asociatiei FAPTE pentru o solutie politica a teritoriului si populatiei din Transnistria , in urma unor studii geopolitice si militare din cadrul asociatiei.

1-Unire in administrare unica a republicii Moldova cu Romania, ceea ce inseamna ca tot teritoriul oficial al Republicii Moldova devine din punct de vedere juridic teritoriu apartinind aliantei NATO, ceea ce face ca trupele ruse sa nu mai fie interesante , intrucat alianta poate sa gestioneze singura asa zisa problema a pacificarii .Bineinteles unirea poate veni pe trei cai , prin alipire la Romania, adica aderare , prin anexare din partea Romaniei sau prin unire intersatatala .

2-Recunoasterea independentei unui stat in Transnistria , o solutie ce seamana cu intentia rusilor , dar reunoasterea ar veni doar in contextul in care drepturile romanilor sa fie aparate de Romania (trupe romanesti acolo ), dar in acest caz sunt pierderi de teritoriu si de populatie romaneasca (circa 40% din totalul transnistrienilor).

3-Crearea unui stat mixt-tip Voivodina - unde cele trei etnii sa-si recunoasca reciproc drepturile cetatenesti de limba , cultura , biserica nationala , de a alege si de a fi ales in conducerea statului . Eventualul parlament va conduce la o administratie  intre cele trei etnii , adica atunci cand doua etnii  constituie guvernul , cealalta a treia etnie are presedintele . In acest caz am putea avea presedinte roman, rus sau ucrainean, dar si prim-ministru prin rotatie.

4-Impartire etnica intre Romania, Ucraina si Rusia , unde fiecare etnie sa revina respectiv la statele cu majoritate etnica de apartenenta. Probabil , o parte din Tiraspol va deveni o mica enclava ruseasca intre Romania si Ucraina .

5-Creatia unui stat mixt romano-rus bazat pe istoria RSSM din 1924 pana in 1941 cand era sovietica si din 1941 pana in 1944 cand era romaneasca , si dupa 1945 cand a fost RSS Moldoveneasca de Chisinau si pana azi ! Se vede ca in istoria ei statala mult controversata a apartinut mai mult RSS Moldovenesti de Chisinau si Romaniei decat ca stat URSS separat de Chisinau ! Cele doua etnii , cea romana si rusa sa formeze tot timpul o alianta la guvernare , cand PM roman cand PM rus si presedinte la fel !

6-Cumparare , adica conform ofertei noastre SLE , Romania sa cumpere Transnistria de la proprietarul ei de drept, adica Republica Moldova, iar odata intrata in posesie Romania sa administreze conform legilor NATO si UE acest teritoriu, ceea ce va elibera restul Republicii Moldova sa adere la Romania sau/si UE fara probleme !

Evident ca aceste scenarii nu mai erau necesare daca Rusia ar fi retras trupele ei ! Dar Moscova nu o face pentru ca sa poata distruge statalitatea Republicii Moldova , ori aici Romania are acum parghii importante de actiune pentru a contracara efectele nefaste distrugatoare ale Rusiei in zona !

2 comentarii:

George Zaharia spunea...

Varianta 3 ar fi cea mai plauzibila. Teoretic si acum RMN este compusa din 3 natiuni cu drepturi depline. Important este,vor accepta inlocuirea etnonimului moldovean cu cel de roman si trecerea la alfabetul latin ? A ,si mai este problema Tighinei, ramane sub jurisdictia Tiraspolului ?

Unknown spunea...

vezi domnule Zaharia recunoasterea ar putea veni doar in aceste conditii , inclusiv rezolvrea problemei Tighinei ! Deci nu oricum si nu orice ! Dar asta e face prin tratativa nu pe blog !