luni, 16 mai 2011

Din nou Transnistra pe ruta Moscova-Kiev-Chisinau-Bucuresti


 RSS  Moldoveneasca inainte de anexarea Basarabiei la URSS
       Voci ale ziarelor rusesti sustin tot mai mult ca actuala situatie a Transnistriei este convenabila pentru toate cele patru capitale implicate direct in procesul de integrare . Mentionam ca singura capitala ce contesta integritatea teritoriala si eventual un statut special in cadrul Republcii Moldova este Moscova ! Asadar scorul este de 3 la 1 in favoarea integritatii teritoriale !
        Ceea ce s-a produs cu adevarat , din punct de vedere politic dupa 1945, a fost o prelungire a acestei republici sovietice peste teritoriul deja romanesc .Situatia a durat asa pana in 1991 cand aceasta republica extinsa peste teritoriul statului roman si-a capatat independenta ! In 1991 toti romanii de pe ambele maluri ale Nistrului au cunoscut pentru a doua oara independenta de Moscova , iar pasul urmator nu poate fi altul decat reintegrarea la spatiul romaneasc si european de care apartine etnic ,cultural si istoric.
Si mai e ceva ! Denumirea oraselor Tiraspol si Grigoriopol au o profunda rezonanta bizantina de care cultura romanilor nu este straina , dimpotriva , trebuie luat in vedere  atasamentul istoric la ortodoxismul capitalei antice si medievale de Constantinopol.

Niciun comentariu: