marți, 22 martie 2011

Romania castiga !

Doua lucruri importante pentru Romania de azi !
1-Gazul Transnistriei poate fi platit de firma romaneasca TRANSGAZ S.A. deoarece cetatenii care au cumparat pe cont propriu gaz de la rusi nu pot plati GAZPROM-ului cele 2,5 miliarde $ ! Dar singurul stat ce are interes (pentru romanii din zona ) si poate plati este Romania ! Asta si pentru faptul ca Moscova are debite istorice  nestinse fata de statul roman , care gaseste acum momentul potrivit pentru reglarea conturilor !

Acest lucru se face prin compensare intre statul roman si statul rus , adica cele 2,5 mil. $ sunt compensate ca parte din cele 9,3 miliarde euro datorie in aur a statului rus catre statul roman.

In principiu Transgazul va prelua distributia de gaz peste Nistru si va obliga cu acte in regula pe toti cetatenii indiferent de etnie sa plateasca gazul pe care il consuma !

Este si o iesire decenta a Rusiei din Tiraspol , iar Romania intra sa joace un rol economic fundamental la Tiraspol !

Oricum, sa recunoastem ca Gazprom a jucat o partida la risc alimentand cu gaz cetateni moldoveni fara garantii guvernamentale , o partida pe care a pierdut-o, iar Transgazul romanesc ii intinde o mana de ajutor nesperat !

Traiasca gazaria ruso-romana din Tiraspol !

2-Petrol romanesc in Libia .

Romania a avut pana in 1993 o concesiune teritoriala pentru exploatare de petrol in Libia , ce se intindea pe o portiune cat Oltenia si pe care a vandut-o unei firme spaniole pe suma de 300 mil. $, din care nu a primit toti banii , motiv pentru care statul roman poate considera ca partea spaniola nu si-a onorat angajamentul si contractul devine lovit de nulitate.

Astfel , indiferent de ce regim este sau va veni la putere in Libia , Romania are de acum incolo dublata rezerva de petrol nationala si isi poate asigura independenta pentru 30-40 de ani de acum incolo .

O intorsatura la care nimeni nu se astepta , dar care a picat ca din cer in acest moment la Bucuresti !

Niciun comentariu: