duminică, 23 ianuarie 2011

Romanii si rusii isi strang mainile in spatiul cosmic ?



Ultima nota de la ministerul de externe roman nu mai lasa loc de dubii !
Romania este asociata la Agentia Spatiala Internationala !

      Si aici romanii vor ceva ce au rusii , dar si rusii vor ceva ce au romanii in acest sector : o noua tehnologie ce poate aduce zeci de miliarde in seifurile goale ale agentiilor in cauza.
      Dar Rusia si Romania au alte puncte de interes precum stocarea gazului . Si aici exista afaceri in prospectiva de miliadre de euro !
      Putem spune ca noul pachet de investitii generale ruta Bucuresti-Moscova depasesc astfel cu mult actualul volum de schimb comercial  dintre Republica Moldova-Federatia Rusa.

      In acest nou context , cineva de la Kiev sugereaza ca Ucraina ar trebui sa se impuna Romaniei si Moldovei , in sensul ca zona istorica Mihai Viteazul -sau Basarabia Noua( Transnistria ), ar trebui semneze un acord de frontiera si ca navigatia pe Nistru ar trebui sa se desfasoare sub pavilion ucrainean!
Posibilitatile Kiev-ului sunt reduse , intrucat Romania a redefinit raporturile sale cu Polonia , dupa incidentul Smolensk iar acum , dupa cum se vede isi redefineste clar raporturile profitabile cu Moscova !
Ori in aceasta arhitectura este foarte greu pentru Kiev sa-si defineasca o linie politica de vecinatate, avand trei vecini , toti cu pozitii clare si puternice din punct de vedere militar si politic , iar toti acesti trei actori  au azi vechile teritorii ale statelor lor in actuala componenta a Ucrainei .

Niciun comentariu: