marți, 18 ianuarie 2011

Republica Moldova : AIE-2

Un nou document , facut public si de data aceasta , jaloneaza modul de constituire si functionare a celei de-a doua AIE.
Transparenta este ordinea zilei si asta declaseaza categoric  PCRM in modul de a face politica !
Revine in atentia mediei si TV , Marian Lupu cu explicatii diplomatice la adresa limbii de stat !
   Eu il felicit pe Lupu pentru starea de spirit buna, dar din pacate problema limbii oficiale ramane inca nerezolvata! Si ca sa dam totusi o rezolvare : Noi toti stim ceea ce vorbim, adica limba noastra, dar unii nu sunt inca convinsi care este denumirea comuna a limbii noastre ! Vom accepta denumirea de limba romana doar pentru Uniunea Europeana si occident in general ,  vom accepta in continuare denumirea de limba moldoveneasca, asa cum au numit-o slavii din nord (rusi si ucraineni) , sau limba valaha, asa cum o denumesc slavii din sudul Dunarii (bulgari si ex-yugoslavi)!
  La confluenta civilizatiilor occidentale, ex-sovietice si balcanice, poporul nostru s-a gasit in  existenta sa, iar azi mai mult ca oricand vedem aceste influente slave din nord si sud combatute de realitatea din vest!
 O solutie poate veni prin constituirea unei comisii mixte Bucuresti-Chisinau unde sa se puna toti de acord ca denumirea acelei limbi denumita limba romana este aceeasi limba ca acea  limba denumita moldoveneasca (de cei cu stiinta sau fara de stiinta) si cu acea limba denumita valaha (de toti aceeia care au sau nu au stiinta).
 Prin acest acord s-ar rezolva odata pentru totdeauna echivalarea denumirii limbii noastre si s-ar indeparta confuzxiile in randul populatiei mai putin avizate.

Niciun comentariu: