joi, 4 noiembrie 2010

Maria Caloian imparateasa Constantinopolului.

Blazonul de Constantinopol
Asaltul cruciatilor la Constantinopol in 1204
Dupa anul 1204 , la Constantinopol s-a inscaunat asa numita dinastie de bastarzi a lui Balduin ca urmare a celei de-a 4-a cruciade.
Daca Balduin a sfarsit in inchisorile lui Ionita Caloian la  un an dupa ce a cucerit Constantinopolul, fiul acestuia, Henry de Flandra succede ca vasal  lui Ionita Caloian pana la moartea acestuia (probabil , este momentul cand Henry o cunoaste pe Maria, fiica lui Ionita).
Odata cu moartea lui Caloian, la tronul imperial din Tarnovo succede Borila , care face o alianta cu Henry de Flandra, iar Maria, fiica lui Ionita Caloian , acum devenita fiica adoptiva a lui Borila , se casatoreste in anul 1213 cu Henry si devine imparateasa la Constantinopol.
    Casatoria a durat trei ani, iar din cat se stie pana acum nu au rezultat fii.
    In anul 1216 Henry moare in imprejurari neclare, motiv pentru  care asupra Mariei au planat reprosuri si  temeri , precum ca ea ar fi fost la originea actiunii prin care sotul ei ar fi fost otravit. Dar acele timpuri erau destul de tulburi si neincrederea era oricum mare de ambele tabere, socotind precedentele parintilor celor doi tineri soti si  imparati.
  Dupa cum stim ulterior, Borila sfarseste cu ochii scosi si apoi omorat, iar in urma lui  succede la tron  Ioan ASAN II , cel care preia sortile imperiului balcanic romanesc si desavarseste anexari teritoriale majore ducand statul cu capitala la  Tarnovo la  maxima sa expansiune teritoriala !

Niciun comentariu: